– Bare vent og se til etter valget. At Aasen heller går i opposisjon enn å gi oss posisjoner tror jeg ikke noe på, sier Randi Asbjørnsen.

IKKE TROVERDIG: Randi Asbjørnsen er Sunnmørslistas frontfigur på fylkestinget. Hun tror ikke noe på truslene fra Jon Aasen. Ansvar: Høyre Helge Orten er kritisk til Jon Aasens framstilling.

Det var i Sunnmørsposten i går at fylkesordfører Jon Aasen ga beskjed om at Ap etter årets valg ikke kom til å gi fra seg makt og posisjoner i bytte mot fylkesordførerjobben.

Han mente Sunnmørslista hadde fått altfor godt betalt i form av posisjoner i fylkestinget målt mot deres oppslutning i valget.
– I forhold til valgresultatet hadde vi en ekstra representant i fylkesutvalget. Det fikk vi som følge av det valgtekniske samarbeid vi inngikk i forbindelse med konstitueringen av fylkestinget, sier Asbjørnsen.
Hun ser ingen grunn til å beklage det.
– Vårt mål den gangen som nå er få gjennom så mye som mulig av vår politikk. Da bruker vi forhandlingene rundt konstitueringen til å sikre posisjoner for å få det til. Jeg kan ikke se at det er noe udemokratisk over det.

– Resultatet ser vi. Jon Aasen har nå vært fylkesordfører i fire år. Det var en del av avtalen, påpeker hun.
– Du tror ikke på han når han sier at han ikke vil gjøre dette en gang til?
– Jeg tror vi kommer til å høre en helt annen tone fra Aasen etter valget. Bare vent og se.
– Kan det skje at Høyre og Ap går sammen for å skvise ut småpartiene?
– Det tror jeg ikke kommer til å skje, sier Asbjørnsen, som deler Aasens analyse om de to blokkene i fylkestinget kan komme til å bli helt jevnstore.

Eget ansvar. Også Høyres Helge Orten reagerer på Aasens framstilling av konstituering av fylkestinget for fire år siden. Orten, som nå sitter på Stortinget, var på det tidspunktet Høyres toppkandidat i fylket.

– Jeg var med på den konstitueringen, og Aasen må selv ta det fulle og hele ansvaret for at det ble som det ble. Han kan ikke klage på småpartiene, sier Orten.
Han reagerte den gang særlig på at Arbeiderpartiet var villig til å forhandle bort sin egen makt og innflytelse i det viktige fylkesutvalget.
– Du kan forhandle om verv og posisjoner, men å gi fra seg makt i fylkesutvalget for på den måten selv sikre seg fylkes-ordførerjobben, er udemokratisk. Det må Aasen selv ta ansvaret for. Vi var ikke villige til det, påpeker Orten.

geir.strand@smp.no

GEIR STRAND